Oberth, von Braun, Corona och jag

Minnen från den elfte Internationella Astronautiska
Kongressen i Stockholm, 15-20 augusti 1960

Sven Grahn, Sollentuna

Den eflte internationella astronautiska kongressen (IAC) hölls i Stockholm i augusti 1960. Kongressen (IAC 60) organiserades av det Svenska Interplanetariska Sällskapet (SIS). Jag gick med i sällskapet på våren 1959 när jag bara var tretton år gammal. När SIS skulle ordna kongressen letade det naturligtvis efter frivillig arbetskraft, inklusive bland sina juniormedlemmar. Men för att vara fjorton (se bilden till vänster) fick jag arbetsuppgifter som förde mig i närheten av kongressens kändisar - både på föreläsningar och i samband med allmänt mingel. Jag skötte bl.a. bandspelare i föreläsningssalar och radiokommunikation mellan de olika lokalerna spridda över KTH:s område. Ja, kongressen hölls på Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm, min hemstad under sommarlovets sista vecka - mycket lämpligt.

Vem kom till IAC 60? Tja, vad sägs om Wernher von Braun, Hermann Oberth, Leonid Sedov, Theodore von Kármán, George Mueller, Heinz-Hermann Koelle, Hubert Strughold, Ernst Stuhlinger, Hideo Itokawa (grundaren av den japanska rymdorganisationen ISAS som numera ingår i JAXA), Esther K Goddard (Robert H Goddards änka), Frank Malina .... Behöver jag säga mer? För en rymdbiten tonåring var det som att vistas bland halvgudar.

De mest uppseendeväckande händelserna under kongressveckan var framgången för USA:s Discovererprogram i att för första gången ta ned en rymdfarkost från omloppsbana och uppsändningen av Sputnik-5 med hundarna Strelka and Belka ombord. Naturligtvis spred även uppsändningen av den gigantiska ballongsatelliten Echo glans över kongressen. Tabellen nedan visar att det var en händelsefylld vecka.

Händelser vid och under IAC 60
(Tid = svensk normaltid)

Datum   Tid

Händelse

10 augusti 2138 Discoverer-13 sändes upp från Vandenberg AFB med Thor-Agena-raket.
12 augusti 0230 Kapseln från Discoverer-13 bärgades i Stilla Havet.

-

1039 Ballongsatelliten Echo-1 , en radiospegel, upp från Cape Canaveral m. Thor-Delta.
15 augusti 1000 IAC 60 inleds på KTH.

-

1400 Mottagning i Blå Hallen i Stadshuset i Stockholm, Jag spanar in rymdkändisar.
16 augusti 0900 Wernher von Braun talar: "Status Report on the U.S. Space Rocket Program"

-

1000 George Muller: "Pioneer V and Explorer VI, Systems Engineered Space Probes"

-

1030 Major Evans (USAF) om aktuellt ämne: "The U.S. Air Force Discoverer Program"
18 augusti 2057 Discoverer-14 sändes upp från Vandenberg AFB med Thor-Agena raket.
19 augusti 0938 Sputnik-5 sändes upp från Bajkonur med hundrana Strelka och Belka ombord.
- 0900 Hermann Oberth talar om "Der Rationelle Weg der Weltraumtechnik"
- - Presskonferens om Sputnik-5. Leonid Sedov undviker alla tekniska frågor.
- 2314 Kapseln från Discoverer 14 fångas upp med flygplan över Stilla Havet
20 augusti 1300? Sputnik-5:s kapsel med Strelka and Belka landar i Sovjetunionen.
21 augusti e.m. Kongressens utställning öppen för allmänheten - 2000 kom. Jag guidar.

En fullskalekopia av återinträdesdelen av Discoverer (utan elektronik och vissa andra detaljer) ställdes ut under kongressen (men ganska amatörmässigt i förhållande till senare tiders kongresser). Jag fick tillfälle at ta en del med en major Howard från amerikanska flygvapnet och han lärde mig det jag behövde veta om kapseln och värmeskölden för att jag skulle kunna berätta för allmänheten när utställningen var öppen för allmänheten på söndagen. Svenska Dagbladet skrev t.o.m. om mig (se urklippet nedan från måndagen den 22 augusti 1960).

Jag är utmärkt med en röd ring i bilden nedan där hela frivilliggruppen poserar vid Discoverer. Naturligtvis insåg jag redan då att kapseln var en del av ett fotospaningsprojekt, men den såg så liten ut att det var svårt att föreställa sig att den kunde innehålla en filmkassett med användbara bilder. Men vi vet nu att det var precis vad som hände under färden med Discoverer-14 som ju sändes upp under kongressen. När jag skrev denna text (i mars 1997) fick jag en bok i posten med titeln "CORONA - America's First satellite Programme"). Discoverer var täcknamn för CORONA och när jag öppnade boken kändes det som om en cirkel slöts.


En del av frivilliggruppen samlad runt Discoverer. Sven Grahn (14 år) i den röda cirkeln.


En färgbild av samma tillfälle.Fr.v.: Ove Gradin, Mårten Sandberg, Kjell Palén, Sven Grahn, Micke Sandberg. Foto: Kjell Palén.Personalen på IAC 60
hade blågula kokarder.
Jag hittade min när jag
städade skrivbordet.

Sputnik-5:s färd var naturligtvis en omskakande händelse - de första levande varelserna återbördades till jorden efter en rymdfärd. Det var sannerligen mycket magert med verkliga fakta kring färden och på en presskonferens den 19 augusti svarade Leonid Sedov bara i allmäna ordalag och med kommentarer i stil med "vi har ännu inte fått information från Moskva om dessa tekniska detaljer". Hermann Oberth var också med på presskonferensen och yttrade allmänna trevligheter om rymdfärden.

Jag önskar att jag kunde säga att "jag skötte diaprojektorn åt Wernher von Braun", men det är inte sant - men jag satt bredvid projektorskötaren när von Braun föreläste om de raketer som skulle leda till landningen på månen. På den här tiden nämndes överhuvudtaget inte metoden med dockning i bana runt månen. De enda färdmetoder som nämndes var "direkt uppstigning" och dockning i bana runt jorden.

I december 2009 fick jag en stor låda med godsaker om SIS och IAC 60 av min gamle chef under kongressveckan, Kjell Palén. I boxen fanns bland annat originalinspelnngen av von Braun's timslånga anförande under kongressen. Här finns ett kort ljudklipp från anförandets första minut (Här är hela anförandet). Kvaliteten är inte lysande, men det går att höra vad von Braun säger på det halvsekelgamla bandet.  Jag fick i alla fall von Brauns autograf på en kopia av hans föredrag!

Ett annat fascinerande föredrag var professor Hideo Itokawas redogörelse för Japanska experiment med mycket små raketer med namnet "Pencil" . Vi vet nu att detta arbete ledde fram till de framgångsrika satellitbärraketerna som utvecklats av ISAS!


Här är frivilliggruppen igen - denna gång håller vi upp en Arcasraket. Fr.v. Mårten Sandberg, Ove Gradin,
Micke Sandberg, Sven Grahn, Kjell Palén (vår chef).


Sven Grahn, Kjell Palén och Ove Gradin och
våra radioapparater och bandspelare. Foto:
Kjell Palén.


Kjell Palén (t.v.) och jag träffades på Stockholms Central den 18 juni 2010 när Kjell lämnade
över mer historiskt material om SIS och IAC 60. Vi hade inte setts på 50 år!

Här finns det fler fler bilder från kongressen.


Tillbaka till svensk rymdhistoria

Tillbaka till SIS